Minder kans op psychose door omega 3-vetzuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Omega 3-vetzuren zoals die te vinden zijn in vis kunnen een psychose voorkomen bij daarvoor gevoelige jongeren.
De studie vond plaats in een ziekenhuis in Wenen in de periode tussen 2004 en 2007. Aan de studie namen 81 jongeren deel in de leeftijd van 13 tot 25 jaar die waren opgenomen in verband met een dreigende psychose. De jongeren werden gedurende 12 weken behandeld met 1,2 gram omega 3-vetzuren per dag of een placebo. Vervolgens werden ze gedurende 40 weken gevolgd. Tevens werd de concentratie van de vetzuren bepaald in de rode bloedcellen, evenals het aantal symptomen en het functioneren van de jongeren.
In totaal voltooiden 76 jongeren de studie. Na 12 maanden bleek dat in de vetzuurgroep significant minder jongeren een psychose kregen in vergelijking met de jongeren in de placebogroep (5% in vergelijking met 28%). Tussen beide groepen was het verschil op een blijvende psychose 23%. Daarnaast verminderde het aantal symptomen en verbeterde het functioneren van de jongeren significant met behulp van de omega 3-vetzuren. De kans op bijwerkingen was in beide groepen even groot, dus bijzonder gering.
Geconcludeerd kan worden dat omega 3-vetzuren het risico van een psychose verkleinen bij jongeren die daarvoor gevoelig zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen