Minder kans zwangerschapsvergiftiging met nutriënten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie aan zwangere vrouwen met een slechte antioxidantenstatus kan mogelijk de kans op zwangerschapsvergiftiging verkleinen. Zwangerschapsvergiftiging is een ernstige aandoening waarvan de exacte oorzaak nog niet bekend is. Vermoedelijk is het een gevolg van een abnormale aanleg van bloedvaten op de plaats waar de placenta aan de baarmoeder hecht. De symptomen kunnen uiteenlopen van hoofdpijn, misselijkheid en braken tot nier-, lever- en hersenschade.

Aan de studie namen 110 vrouwen deel die in de 8e tot 12e week van hun zwangerschap verkeerden. Ze hadden een lage concentratie antioxidanten in het bloed en kregen tot 2 weken na de bevalling gewone voeding (controlegroep) of voeding met extra antioxidanten en andere micronutriënten (suppletiegroep). Deze bestond uit melk verrijkt met vitamines en mineralen, zoals met de antioxidanten vitamine C, E, betacaroteen en selenium, aangevuld met met koper, zink, mangaan, ijzer, calcium en de vitamines B6 en B12.

Van de vrouwen kregen er in totaal 9 zwangerschapsvergiftiging. Vrouwen in de suppletiegroep hadden significant minder kans op zwangerschapsvergiftiging in vergelijking met de andere vrouwen. Daarnaast verbeterde ook de antioxidatieve status van vrouwen die extra micronutriënten kregen.

Suppletie met vitamines en mineralen kan de kans op zwangerschapsvergiftiging verkleinen, zo laten de resultaten van de studie zien. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen