Minder (lang) verkouden met zinksuppletie

Wanneer zink binnen 24 uur na de eerste symptomen van een verkoudheid wordt toegediend, vermindert dit de duur en ernst van de symptomen. Daarnaast kan zinksuppletie een verkoudheid voorkomen.
In de review werden 15 studies met een totaal van 1360 personen betrokken. Zinksuppletie leidde tot een significante afname van de duur en ernst van de verkoudheid. In vergelijking met het gebruik van een placebo leidde suppletie na 7 dagen tot een significante afname van klachten. Gebruik gedurende minimaal 5 maanden leidde tot een significante risicoreductie, minder schoolverzuim en minder antibioticagebruik. Daarentegen werden in de suppletiegroep meer bijwerkingen gemeld waaronder een slechte smaak en misselijkheid. In één van de onderzoeken namen de proefpersonen iedere twee uur een zuigtablet van 13,3 mg zink. Ze hielden dit ritme vol vanaf het moment van opstaan tot het moment van slapen gaan.
Volwassen worden zo’n twee tot vier keer per jaar verkouden en kinderen zo’n tien keer. Verkoudheidvirussen verspreiden zich via niezen, hoesten en voorwerpen zoals deurkrukken. Zink voorkomt dat het virus door de neusbarrière dringt. Daarnaast remt het de vermenigvuldiging van het virus en wordt het immuunsysteem versterkt.
Volgens de onderzoekers is het nog niet mogelijk om een eenduidig advies te geven, omdat in de studies de duur en dosering van de suppletie verschilden. Verder onderzoek moet uitwijzen welke dosering het meest effectief is en wat de langetermijneffecten van suppletie zijn.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+