Minder last van darmgassen door beweging

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een beetje lichaamsbeweging zorgt er al voor dat in de darm gevormde gassen het lichaam gemakkelijker verlaten. Meer bewegen wordt al langer als advies gegeven aan mensen die last hebben van een opgezwollen buik. Spaans onderzoek laat nu zien dat lichte beweging bij dit probleem ook werkelijk helpt.
Aan het experiment deden acht gezonde volwassenen mee. Bij deze personen werd gedurende twee uur een gas met 12 ml per minuut in de jejunum gespoten. De hoeveelheid gas dat het lichaam verliet, werd gemeten, buikpijn werd beoordeeld op een schaal van nul (geen pijn) tot zes (hevige pijn), en de omvang van de buik werd ieder kwartier bepaald. Deze metingen vonden zowel plaats in rust als gedurende het fietsen.
In rust werd er meer gas vastgehouden dan bij beweging. Gedurende de inspanning verliet het lichaam zelfs meer gas dan er werd ingespoten. Dit is waarschijnlijk lichaamseigen gas. Het vasthouden van het gas ging gepaard met het uitzetten van de buik. Deze uitzetting was in rust significant groter dan bij het fietsen. Een reden hiervoor kan zijn dat de druk op de buik wordt vergroot bij inspanning.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.