Minder luchtwegklachten met vitamines

Een adequate inname van vitamine A, E en D uit voeding en supplementen is in verband gebracht met minder luchtwegklachten.

Er werden gegevens gebruikt van meer dan zesduizend deelnemers aan een Brits onderzoek dat uitgevoerd werd in de periode van 2008 tot 2016. De proefpersonen hielden gedurende minimaal drie dagen een voedingsdagboek bij. Ook werd informatie verzameld over beïnvloedende factoren zoals de BMI, het rookgedrag, leeftijd, geslacht, energie-inname en het inkomen.

Van alle deelnemers hadden 33 personen luchtwegklachten, zoals bronchitis, kortademigheid of een longontsteking. Deze deelnemers waren over het algemeen ouder en kregen via de voeding en/of supplementen minder vitamine A, C, D en E binnen dan de proefpersonen zonder klachten. Voor vitamine C werd geen duidelijk verband gevonden met het risico op klachten. Voor de overige vitamines was dit wel het geval. De inname van vitamine A en E uit zowel de voeding als uit supplementen was geassocieerd met een kleinere kans op luchtwegklachten. Ditzelfde gold voor vitamine D, maar enkel wanneer vitamine D verkregen werd via supplementen.

De resultaten tonen een relatie tussen de inname van vitamines en het risico op luchtwegklachten. Voor vitamine D geldt dit verband enkel wanneer de vitamine via een supplement is ingenomen. Dit bevestigt dat de zonvitamine niet in voldoende mate via de voeding verkregen kan worden.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+