Minder migraine met omega-3

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een hogere inname van omega 3-visvetzuren vermindert het aantal en de ernst van migraineaanvallen. 

Aan het onderzoek namen 182 proefpersonen deel die gedurende 5 tot 20 dagen per maand last hadden van migraine. Het betrof vooral vrouwen (88%) met een gemiddelde leeftijd van 38 jaar. De deelnemers werden willekeurig in drie groepen verdeeld en volgden gedurende vier maanden een specifiek voedingspatroon. In de eerste groep kregen ze voeding rijk aan de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Ze kregen dagelijks 1,5 gram van deze omega 3-visvetzuren binnen. De hoeveelheid van het omega 6-vetzuur linolzuur werd op 7% van de totale energie-inname gehouden. In de tweede groep kregen de deelnemers voeding met eveneens 1,5 gram EPA en DHA, maar met een lagere hoeveelheid linolzuur (≤1.8%). In de controlegroep was sprake van een Westers voedingspatroon dat gekenmerkt wordt door een lage inname van EPA en DHA (<150 mg) in combinatie met 7% linolzuur. 

In de groepen met een hoog aandeel omega 3-visvetzuren werd een afname gezien van symptomen van migraine, maar dit verschilde niet significant ten opzichte van de controlegroep. De omega 3-rijke voeding leidde wel tot een significante vermindering van het aantal uren per dag met (ernstige) migraine én tot een significante reductie van het aantal hoofdpijndagen per maand. Vooral omega 3-rijke voeding met minder linolzuur bleek effectief in het reduceren van het aantal dagen met migraineklachten. Een hoge inname van omega 3-visvetzuren ging gepaard met een toename van de concentratie van een metaboliet van DHA (17-HDHA) dat een pijnstillend effect heeft. 

Een adequate inname van omega 3-visvetzuren leidt tot minder (ernstige) migraineaanvallen, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen