Minder mineralen door intensieve landbouw

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Tarwe is een belangrijke bron van mineralen zoals ijzer, zink, koper en magnesium. De laatste jaren is de inname van dergelijke mineralen gedaald. Dit komt aan de ene kant door een sedentaire leefstijl die gepaard gaat met een lagere energie-inname. Aan de andere kant is de huidige voeding verarmd.

Studies waarbij gebruik is gemaakt van voedingstabellen laten een dalende trend zien van de mineralendichtheid van voedingsmiddelen. De intensieve landbouwteelt wordt aangewezen als veroorzaker hiervan. In de huidige studie werd de veranderde mineralenconcentratie van tarwe geëvalueerd.

In tarwemonsters werd de mineralenconcentratie bepaald. Tussen 1845 en de jaren zestig van de vorige eeuw bleven de concentraties van ijzer, zink, koper en magnesium nagenoeg onveranderd in de monsters. Daarna werd een significante daling gezien van de mineralendichtheid die gepaard ging met de opkomst van intensieve landbouwmethoden.

De intensivering van de landbouw met als doel verhoging van de opbrengsten blijkt duidelijk gepaard te gaan met een afname van de mineralendichtheid van tarwe. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.