Minder ontstekingen door citrusfruit

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Het eten van veel citrusvruchten kan ontstekingen tegengaan. Dit komt door specifieke flavonoïden, die antioxidatieve activiteit hebben.
Voor de studie werden vragenlijsten geanalyseerd van vrouwen die aan de Nurses' Health Study deelnamen. Via de vragenlijsten - die in 1990 werden afgenomen - werd informatie verzameld over de inname van flavonoïden. Ook werd nagegaan wat de grootste voedingsbron was van deze flavonoïden. In hetzelfde jaar werden bloedmonsters verzameld waarin ontstekingsstoffen werden gemeten.
Vrouwen die de meeste flavonoïden binnenkregen hadden - afhankelijk van de flavonoïdensoort - 8 tot 11% minder van de ontstekingsstof interleukine-18 in het bloed in vergelijking met vrouwen die de minste flavonoïden binnenkregen. Ook werd 4% minder sVCAM-1 aangetroffen, een stof die aderverkalking stimuleert. De consumptie van citrusvruchten leidde tot een afname van de ontstekingsmarker C-reactief proteïne (CRP). Een verhoogde CRP wordt gezien als een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen