Minder rimpels met coënzym Q10

Suppletie met een wateroplosbare vorm van coënzym Q10 vermindert rimpels in het gezicht. Dit is de conclusie van een Slowaakse studie.

Aan de studie namen 33 gezonde personen deel met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar. De deelnemers werden willekeurig in drie groepen verdeeld. Ze kregen gedurende twaalf weken dagelijks 50 mg of 150 mg coënzym Q10 of een placebo. De wateroplosbare vorm van Q10 heeft een hogere biologische beschikbaarheid dan de vetoplosbare vorm.

Suppletie met coënzym Q10 leidde niet tot significante veranderingen van de Minimale Erytheem Dosis (MED). MED is een maat voor de dosis UV-straling die nodig is om de huid rood te kleuren. Wel bleek coënzym Q10 de seizoensafhankelijke vermindering van de elasticiteit van de huid tegen te gaan, alsook tekenen van veroudering. Zo nam het aantal rimpels en fijne lijnen significant af onder invloed van suppletie en nam de gladheid van de huid significant toe. Suppletie was niet van invloed op het vochtgehalte van de huid of op de dikte van de dermis (lederhuid). Zowel de lage als hoge dosis coënzym Q10 kon rimpels rondom de ogen verminderen, maar alleen de hoge dosis ging rimpelvorming rond de mond, neus en lippen tegen.

In vervolgstudies moet onderzocht worden of een langere suppletieduur nog meer effect heeft op de rimpelvorming in het gezicht.

 

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+