Minder risico hart- en vaatziekten met vezelrijke voeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vezelrijke voeding leidt mogelijk tot een verlaagd risico van hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek met een groep van 772 ouderen die ten aanzien van het risico van hart- en vaatziekten als ‘high-risk' waren geclassificeerd.
De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 69 jaar. Zij kregen gedurende 3 maanden een dieet (vetarm of ‘mediterraan') toegewezen. Daarnaast ontvingen ze allen voorlichting op het gebied van gedrag en voeding, inclusief het advies meer wateroplosbare voedingsvezels in de vorm van groente, fruit en peulvruchten te eten.
Aan het einde van de onderzoeksperiode werden de wijzigingen in voedsel- en voedingsstoffeninname geëvalueerd. Dit in relatie tot de veranderingen in de verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals lichaamsgewicht, bloeddruk, bloedvetsamenstelling, glucosecontrole en de concentratie markers voor ontstekingsactiviteit.
Het bleek dat naarmate de inname van wateroplosbare voedingsvezels hoger was, er sterkere dalingen van het lichaamsgewicht, de buikomtrek en de bloeddruk (zowel boven- als onderdruk) werden bereikt. Ook bleek er een verband tussen een verhoogde vezelinname en daling van de CRP. Daarnaast toonden de 20% deelnemers met de hoogste vezelinname de grootste dalingen van de nuchtere bloedglucose- en totale cholesterolspiegel en de grootste stijging van de HDL-cholesterolspiegel. Alleen onder degenen die hun vezelinname het meest hadden doen stijgen werd een significante daling van de LDL-cholesterolspiegel vastgesteld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen