Minder risico mond-, keel-, en slokdarmkanker met vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Amerikaanse wetenschappers hebben aangetoond dat de risico's van slokdarmkanker van het type plaveiselcelcarcinoom en vormen van kanker in de mond- of keelholte kunnen worden verlaagd door een hogere inname van vitamine D. Dit lijkt vooral te gelden voor zware rokers en zware drinkers.
Zij analyseerden de gegevens van twee Italiaanse onderzoeken welke in totaal 304 patiënten met slokdarmkanker (type plaveiselcelcarcinoom) en 804 patiënten met mond- of keelholtekanker betroffen.
Het bleek dat de 33% patiënten met de hoogste inname van vitamine D, vergeleken met de 33% met de laagste inname, een respectievelijk 42% verlaagd risico van slokdarmkanker en een 24 % verlaagd risico van mond- of keelholtekanker hadden. Deze verbanden golden het sterkst voor zware rokers en zware drinkers. Zware rokers in de 33%-groep met de laagste vitamine D-inname hadden, vergeleken met niet-rokers in de 33%-groep met de hoogste vitamine D-inname, een 9% verhoogde kans op slokdarmkanker en een ruim 10% verhoogde kans op mond- of keelholtekanker. Voor zware alcoholgebruikers betekende een lagere vitamine D-inname een 42% verhoogd risico van slokdarmkanker en een 9% verhoogd risico van mond- en keelholtekanker. Dit vergeleken met degenen met de hoogste vitamine D-inname en minder dan 3 alcoholconsumpties per dag.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen