Minder sterfte colorectale kanker met vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hoewel in de gehele populatie geen relatie werd gevonden tussen enerzijds de vitamine D-status in het bloed en anderzijds de totale sterfte als gevolg van kanker, was er wel een beschermend effect tegen colorectale kanker.

In een Amerikaanse studie, gepubliceerd in de Journal of the National Cancer Institute, werden de gegevens van 16.818 personen van 17 jaar en ouder geanalyseerd die deelnamen aan de derde National Health and Nutrition Examination Survey. De deelnemers werden gemiddeld gedurende 10 jaar gevolgd. In deze periode overleden 536 personen aan kanker.

Uit de resultaten van de totale groep bleek dat de concentratie 25(OH)D in het bloed geen verband hield met het totale risico aan kanker te overlijden. Er kwam echter wel een specifiek verband naar voren tussen de concentratie 25(OH)D in het serum en het risico van overlijden aan colorectaalkanker. Een concentratie 25(OH)D in het bloed van 80 nmol/l of hoger was significant gerelateerd aan een 72% verlaagd risico van overlijden aan colorectaalkanker vergeleken met waarden lager dan 50 nmol/l.

Zoals verwacht vanwege een donkerder huid was er voor de specifieke groep van Mexicaanse Amerikanen een trend waar te nemen van een beschermende werking tegen sterfte van alle vormen van kanker. De trend was statistisch niet significant omdat hiervoor te weinig personen in de studie waren. Hetzelde gold voor te weinig gevallen van borstkanker en prostaatkanker. Bovendien is een periode van gemiddeld 10 jaar relatief kort voor het vaststellen van een effect van een voedingsstof en de ontwikkeling van kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen