Minder sterfte door vitamine K-rijke voeding?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een hoge consumptie van vitamine K-rijke voeding is gerelateerd aan een verminderd risico van kanker en totale sterfte.

Aan de PREDIMED-studie namen meer dan zevenduizend personen deel die gedurende bijna vijf jaar werden gevolgd. De proefpersonen hadden een verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen. Met behulp van een vragenlijst werd de inname van vitamine K1 (fylloquinon) en vitamine K2 (menaquinon) uit de voeding geschat.

Een hoge inname van vitamine K1 leidde met 46% tot een significant lager risico van kanker. Ook nam de algehele sterftekans significant met 36% af. Proefpersonen die tijdens de volgperiode hun inname van vitamine K1 of K2 verhoogden, hadden met respectievelijk 36% en 59% significant minder kans op kanker. Ook nam de sterftekans met respectievelijk 43% en 45% significant af in vergelijking met proefpersonen waarbij de vitamine K-inname hetzelfde bleef of verminderde. Deelnemers met een hoge consumptie van vitamine K1-rijke voeding hadden bovendien met 48% significant minder kans op sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening. Voor vitamine K2 was deze risicoreductie met 24% niet significant.

De resultaten van de PREDIMED-studie - een grootschalig onderzoek naar de gezondheidseffecten van Mediterrane voeding - tonen dat vitamine K-rijke voeding mogelijk beschermt tegen kanker en de kans op sterfte verkleint.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen