Minder sterfte door vitamine K-rijke voeding?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge consumptie van vitamine K-rijke voeding is gerelateerd aan een verminderd risico van kanker en totale sterfte.

Aan de PREDIMED-studie namen meer dan zevenduizend personen deel die gedurende bijna vijf jaar werden gevolgd. De proefpersonen hadden een verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen. Met behulp van een vragenlijst werd de inname van vitamine K1 (fylloquinon) en vitamine K2 (menaquinon) uit de voeding geschat.

Een hoge inname van vitamine K1 leidde met 46% tot een significant lager risico van kanker. Ook nam de algehele sterftekans significant met 36% af. Proefpersonen die tijdens de volgperiode hun inname van vitamine K1 of K2 verhoogden, hadden met respectievelijk 36% en 59% significant minder kans op kanker. Ook nam de sterftekans met respectievelijk 43% en 45% significant af in vergelijking met proefpersonen waarbij de vitamine K-inname hetzelfde bleef of verminderde. Deelnemers met een hoge consumptie van vitamine K1-rijke voeding hadden bovendien met 48% significant minder kans op sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening. Voor vitamine K2 was deze risicoreductie met 24% niet significant.

De resultaten van de PREDIMED-studie - een grootschalig onderzoek naar de gezondheidseffecten van Mediterrane voeding - tonen dat vitamine K-rijke voeding mogelijk beschermt tegen kanker en de kans op sterfte verkleint.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen