Minder stress met hooggedoseerde multi

Eenmalige suppletie met een hooggedoseerd voedingssupplement heeft een direct gunstig effect op de stemming en reduceert stress.

Aan de studie namen 76 gezonde vrouwen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar deel. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de vrouwen eenmalig een hooggedoseerd supplement met vitaminen, mineralen, kruidenextracten en antioxidanten. De overige vrouwen kregen een placebo. Voor inname vulden de vrouwen vragenlijsten in waarmee depressieve klachten, angst, stress en de stemming werden gemeten. Een uur na inname van het supplement en nog eens twee uur na inname vulden ze opnieuw de vragenlijsten in.

Suppletie leidde tot een verbetering van de stemming, maar het grootste effect had het op de ervaren mate van mentale stress. Deze resultaten werden bevestigd doordat uit een andere vragenlijst bleek dat de mate van kalmte toenam na suppletie. Suppletie had geen invloed op depressieve klachten of het cognitief functioneren.

Dezelfde wetenschappers vonden in eerdere studies vergelijkbare resultaten waarbij een multivitaminepreparaat gedurende 8 of 16 weken dagelijks werd toegediend aan oudere mannen en vrouwen. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+