Minder stress met omega 3-vetzuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-vetzuren kan angst en ontstekingen verminderen bij gezonde jongvolwassenen.

Aan de studie namen 68 medische studenten deel. De studenten werden in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de studenten capsules met 2,5 gram visolie (2085 mg EPA en 348 mg DHA). In de placebogroep kregen de studenten een capsule waarvan de vetzuursamenstelling vergelijkbaar was met die van een typisch Amerikaans voedingspatroon. Ze verzamelden bloedmonsters op dagen zonder stress en op stressvolle examendagen.

De studenten in de suppletiegroep hadden 14% minder productie van het stresseiwit interleukine-6 in vergelijking met hun studiegenoten in de placebogroep. Ook hadden de studenten in de suppletiegroep 20% minder last van angstsymptomen in vergelijking met de andere studenten. Dit ging niet gepaard met een verandering van depressieve klachten. De absorptie en het metabolisme van omega 3-vetzuren verschilde overigens per student. De afname van de ratio omega 6-/omega 3-vetzuren ging gepaard met een verminderde concentratie van interleukine-6 en een afname van de productie van de ontstekingsbevorderende stof TNF-alfa.

De resultaten laten zien dat suppletie met omega 3-vetzuren leidt tot een vermindering van ontstekingen en angst bij jongvolwassenen. Dit is de eerste studie waaruit blijkt dat visvetzuren ook angst kunnen verminderen bij personen zonder een angststoornis. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen