Minder stress met omega 3-vetzuren

Suppletie met omega 3-vetzuren kan angst en ontstekingen verminderen bij gezonde jongvolwassenen.

Aan de studie namen 68 medische studenten deel. De studenten werden in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de studenten capsules met 2,5 gram visolie (2085 mg EPA en 348 mg DHA). In de placebogroep kregen de studenten een capsule waarvan de vetzuursamenstelling vergelijkbaar was met die van een typisch Amerikaans voedingspatroon. Ze verzamelden bloedmonsters op dagen zonder stress en op stressvolle examendagen.

De studenten in de suppletiegroep hadden 14% minder productie van het stresseiwit interleukine-6 in vergelijking met hun studiegenoten in de placebogroep. Ook hadden de studenten in de suppletiegroep 20% minder last van angstsymptomen in vergelijking met de andere studenten. Dit ging niet gepaard met een verandering van depressieve klachten. De absorptie en het metabolisme van omega 3-vetzuren verschilde overigens per student. De afname van de ratio omega 6-/omega 3-vetzuren ging gepaard met een verminderde concentratie van interleukine-6 en een afname van de productie van de ontstekingsbevorderende stof TNF-alfa.

De resultaten laten zien dat suppletie met omega 3-vetzuren leidt tot een vermindering van ontstekingen en angst bij jongvolwassenen. Dit is de eerste studie waaruit blijkt dat visvetzuren ook angst kunnen verminderen bij personen zonder een angststoornis. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+