Minder urineweginfecties door cranberries

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Supplementen met cranberry- of veenbessenpoeder kunnen terugkerende urineweginfecties voorkomen. Het effect blijkt afhankelijk van de dosering.
Onderzoekers van de Creighton University Medical Center in Omaha in de Verenigde Staten ondervroegen 60 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 40 jaar met recidiverende urineweginfecties om aan de studie deel te nemen. De vrouwen werden in 3 groepen verdeeld en kregen gedurende 3 maanden dagelijks 500 mg of 1000 mg cranberrypoeder of kregen een placebo (controlegroep). Al na 10 dagen nam de concentratie E. colibacterie bij de vrouwen die cranberrypoeder kregen significant af. Een dagelijkse dosering van 500 mg verminderde de kans op recidiverende infecties met 36%, terwijl een dosering van 1000 mg leidde tot een risicoreductie van 65%. In de placebogroep werd geen vermindering van symptomen waargenomen.
De studie levert opnieuw bewijs voor de effectiviteit van cranberries ter voorkoming van urineweginfecties. Een hoge dosering blijkt het meest effectief.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen