Minder vallen door beweegoefeningen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Oudere vrouwen met fragiele botten vallen minder snel wanneer ze bewegings- of krachtoefeningen doen. Dit concluderen wetenschappers van de University of British Columbia in Canada.
Bijna honderd vrouwen tussen de 75 en 85 jaar met een lage botmassa werden gedurende 25 weken gevolgd. De vrouwen werden over drie groepen verdeeld. De eerste groep deed twee keer per week krachttraining waarbij oefeningen met lichte weerstand werden gedaan. De volgende groep kreeg wekelijks twee keer een sessie met bewegingsoefeningen. Tijdens deze sessie werd er gedanst en werden er spelen gedaan voor een verbeterde coördinatie en balans. De derde groep voerde stretchingsoefeningen uit, eveneens tweemaal in de week. Aan het begin, halverwege en aan het einde van het onderzoek werd het valrisico bepaald. Hiervoor werd een fysiologisch profiel gemaakt. Dit werd afgeleid van onder anderen de kracht, reactietijd en houding van de vrouwen.
De opkomst bij de oefeningen was hoog, respectievelijk 85, 87 en 79%. De kans om te vallen was bij de weerstands- en bewegingsgroep flink gedaald, namelijk met 57 en 48%. Het grootste voordeel kwam door een verbeterde houding. Wanneer de vrouwen stilstonden, waren ze minder gebogen. Bij de stretchingsgroep was de valkans met slechts 20% verkleind.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.