Minder vet, niet minder colorectale kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Minder vet in de voeding van postmenopauzale vrouwen vermindert het risico van colorectale kanker niet. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers na het grote Women's Health Initiative Dietary Modification Trial.
Van de 48.835 postmenopauzale vrouwen tussen de 50 en 79 jaar werd 40% tijdelijk begeleid met het aanpassen van de voeding. De andere 60% was de controlegroep. De bedoeling was dat de voeding zo werd aangepast dat er meer fruit, groente en granen werden gegeten en dat de hoeveelheid vet werd teruggebracht naar maximaal 20% van de totale hoeveelheid calorieën. Gekeken werd naar het aantal malen dat colorectale kanker optrad.
Na een jaar was de totale hoeveelheid vet in de voeding bij de interventiegroep met 10,7% teruggebracht. Na zes jaar was dit nog 8,1%. In totaal werden er 480 gevallen van colorectale kanker ontdekt. Er was geen verschil tussen beide groepen: 0,13% per jaar in de interventiegroep en 0,12% per jaar in de controlegroep. In de interventiegroep werden echter wel minder poliepen gevonden, een voorstadium van colorectale kanker. Volgens dr. Jacques Rossouw kan dit er op duiden dat bij een verlenging van het onderzoek toch een positief effect op colorectale kanker kan worden gevonden. Van de deelnemers wordt 90% nog vijf jaar langer gevolgd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.