Minder vetzuuroxidatie door EPA en DHA

De omega 3-vetzuren EPA en DHA verminderen oxidatieve stress. Dit blijkt uit urine- en bloedbepalingen. Voor de studie werden twee patiëntengroepen samengesteld. De eerste groep bestond uit mannen met overgewicht en een verstoord lipidenspectrum. De tweede groep bestond uit type 2-diabeten die behandeld werden voor hun hoge bloeddruk. De patiënten in beide groepen kregen gedurende 6 weken willekeurig 4 gram EPA, DHA of olijfolie (placebo) toegediend.
Suppletie met EPA verminderde significant de concentratie F2-isoprostaan met 24% bij de mannen met overgewicht en met 19% bij de diabeten. F2-isoprostaan is een stof die ontstaat door de oxidatie van arachidonzuuren wordt gebruikt als marker voor oxidatieve stress. Suppletie met DHA leidde tot een significante vermindering van respectievelijk 14 en 23% in vergelijking met de patiënten die olijfolie kregen toegediend. Verder nam de concentratie arachidonzuur (AA) af onder invloed van suppletie met beide omega 3-vetzuren. De vermindering van F2-isoprostaan bleek overigens niet samen te hangen met de afname van de concentratie arachidonzuur.
Geconcludeerd kan worden dat EPA en DHA oxidatieve stress verminderen zoals blijkt uit een daling van de concentratie F2-isoprostaan. De angst dat suppletie met omega 3-vetzuren leidt tot een toename van de vetzuuroxidatie lijkt hiermee ongegrond.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+