Misosoep en isoflavonen tegen borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Japanse vrouwen die regelmatig misosoep eten en een hoge inname van isoflavonen hebben, hebben een kleinere kans op borstkanker. Deze relatie werd niet gevonden voor andere sojaproducten. Dit is de uitkomst van een studie van dr. Seiichiro Yamamoto van het Nationale Kankeronderzoek Instituut in Tokio.
Aziatische vrouwen blijken zeer weinig borstkanker te ontwikkelen in vergelijking met vrouwen in Westerse landen. In Japan consumeren vrouwen zevenhonderd keer zoveel isoflavonen dan blanke vrouwen in de VS. Zo is misosoep gemaakt van gegiste sojapasta waarvan bekend is dat het veel isoflavonen bevat.
In het Japanse onderzoek werden 21.852 Japanse vrouwen tussen de 40 en 59 jaar gevraagd naar de hoeveelheid soja en sojabevattende producten die ze aten. Na tien jaar bleken 179 vrouwen borstkanker te hebben ontwikkeld. Vrouwen die de meeste isoflavonen consumeerden, dronken twee tot drie koppen misosoep per dag en aten daarnaast bijna iedere dag sojabonen en tofu. Deze vrouwen bleken minder vaak borstkanker te hebben. Vooral vrouwen na de menopauze hadden een kleinere kans. Opvallend is dat de vrouwen die het minste isoflavonen aten, nog altijd 250 keer zoveel genisteïne, één van de isoflavonen, binnenkregen dan blanke vrouwen in de VS. Bij Japanse vrouwen die het minste isoflavonen gebruikten, was het hoogste aantal gevallen van borstkanker nog altijd lager dan bij vrouwen van dezelfde leeftijd in Westerse landen.
Meer onderzoek is nog nodig voor het effect van soja op borstkanker, volgens de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen