Moleculaire basis voor kankerremmende werking vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De actieve vorm van vitamine D en de vitamine D-receptor (VDR) kunnen de productie en activiteit van cMYK onderdrukken. cMYK is een eiwit dat noodzakelijk is voor de celgroei. Bij kanker is de activiteit van dit eiwit verhoogd.

Met behulp van celstudies, dierstudies en mathematische modellen konden de onderzoekers aantonen dat 1,25-dihydroxyvitamine D (1,25di(OH)D) en de VDR door verschillende mechanismen de activiteit van cMYK en zijn antagonist MAD1/MXD1 kunnen beïnvloeden. Uit dierstudies blijkt dat 1,25di(OH)D de transcriptie van cMYK-regulerende genen kan remmen. Bij muizen werd aangetoond dat de vitamine op de huid de expressie van cMYK vermindert, terwijl de concentratie van MXD1 toeneemt. De vitamine remt de genexpressie van cMYK en stimuleert tevens de expressie van MXD1. Ook werd bij muizen aangetoond dat bij afwezigheid van VDR de expressie van cMYK is verhoogd en sprake is van een abnormale celgroei. Dit duidt erop dat ook VDR een rol speelt in het cMYK/MXD1 netwerk.

De actieve vorm van vitamine D en de VDR kunnen via het cMYK/MXD1 netwerk de activiteit van het eiwit cMYK verminderen. Dit vormt mogelijk een moleculaire verklaring voor de kankerremmende werking van vitamine D.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen