MooDFOOD studie van start

Onlangs is een grootschalige studie naar de effecten van voeding, voedingssupplementen en leefstijl op de preventie van depressies van start gegaan. De Europese studie staat onder leiding van wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het onderzoek wordt voor negen miljoen euro gefinancierd door de Europese Commissie en wordt uitgevoerd in vier Europese landen: Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland en Nederland. In de komende vijf jaar gaan de wetenschappers onderzoeken wat de invloed is van voeding, leefstijl, eetgedrag en suppletie van obese personen op het risico van depressies. Een groot deel van de Europese bevolking kampt met overgewicht en heeft hierdoor een verhoogde kans op depressies. Doel van het project is om inzicht te krijgen in deze relatie en onderliggende werkingsmechanismen bloot te leggen. Met deze kennis kunnen voedingsstrategieën ontwikkeld worden waarmee de kans op een depressie kan worden verkleint.

Het MooDFOOD-consortium bundelt de expertise van verschillende vakgebieden waaronder voedingswetenschappen, psychiatrie en preventieve psychologie. Ze maken gebruik van bestaande data van Europese cohortstudies en integreren deze data met nieuwe gegevens van surveys, kortdurende experimenten en een lange termijn preventieve interventiestudie in vier centra binnen Europa. In Nederland wordt onderzocht of leefstijlcoaching en/of het gebruik van voedingssupplementen (multivitamines en visolie) bijdraagt aan een betere stemming en welbevinden.  

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+