Mortaliteit gerelateerd aan Q10-status

Ernstig zieke hartpatiënten die verblijven op een intensive care afdeling hebben een hogere sterftekans bij een lage Q10-status.

De studie werd uitgevoerd in het Japanse Juntendo University Hospital. Er namen 257 hartpatiënten deel die in de periode van april 2012 tot januari 2013 opgenomen waren op de intensive care afdeling van het ziekenhuis. Het betrof patiënten met diverse hartaandoeningen waaronder hartfalen, hartinfarct, ritmestoornissen, veneuze trombose en aandoeningen aan de aorta. Binnen vierentwintig uur na opname werden bloedmonsters verzameld en geanalyseerd.

De gemiddelde coënzym Q10-status bedroeg 0,54 mg/l bij de deelnemers (ter vergelijking: bij een gezonde Amerikaanse populatie bedraagt dit gemiddeld 0,71 mg/l). Patiënten die behandeld werden met statines (cholesterolverlagers) hadden met gemiddeld 0,46 mg/l een lagere Q10-status in vergelijking met patiënten die deze medicijnen niet kregen (gemiddeld 0,58 mg/l). Een lage Q10-concentratie was geassocieerd met ontstekingsreacties zoals bleek uit een hogere CRP-waarde. Van de deelnemers overleden er veertien tijdens de ziekenhuisopname. De gemiddelde Q10-status van de overleden patiënten bedroeg 0,43 mg/l en was daarmee significant lager dan die van de overlevenden (gemiddeld 0,55 mg/l).

De coënzym Q10-status blijkt een onafhankelijke voorspeller voor ziekenhuisgerelateerde mortaliteit. Er blijkt een significant verband te bestaan tussen een lage Q10-status en het sterfterisico bij ernstig zieke hartpatiënten.

 

 

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+