Muizenstudie: astaxanthine bevordert insulinesensitiviteit

Astaxanthine verhoogt de insulinegevoeligheid en vermindert oxidatieve stress. Ook verlaagt het de concentratie ontstekingsbevorderende cytokinen en de opslag van lichaamsvet. Dit blijkt uit een muizenstudie.
Mannelijke albinomuizen werden verdeeld in 2 groepen en kregen maaltijden met een hoog vet- en fructosegehalte of maaltijden gebaseerd op zetmeel (controlegroep). Na 15 dagen werden de groepen opnieuw gesplitst: de muizen kregen 6 mg/kg lichaamsgewicht astaxanthine in olijfolie of alleen olijfolie. Na 60 dagen werd het bloed, spier- en vetweefsel onderzocht.
Bij de muizen op het vet- en fructoserijke dieet verbeterde na suppletie met astaxanthine significant het lichaamsgewicht, hyperglycemie, hyperinsulinemie, concentratie tumornecrosefactor-alfa (TNF-alfa) en interleukine-6 (IL-6). Suppletie met astaxanthine leidde eveneens tot een significante afname van de vetzuurconcentratie en oxidatieve stress in zowel skeletspieren als het vetweefsel. Tevens verbeterde de insulinegevoeligheid van de cellen in de skeletspieren door een toename van de insulinesignalering in skeletspieren.
In deze studie werd voor het eerst aangetoond dat astaxanthine de insulinesensitiviteit van muizen verbetert door activatie van het insulinesignaal in de spiercellen, vermindering van oxidatieve stress, een verminderde vetopslag en een afname van de concentratie ontstekingsbevordende cytokinen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+