Multi beter dan foliumzuur bij geboorteafwijkingen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Om het neurale buisdefect te voorkomen is het nemen van een multivitamine met 400 tot 800 microgram foliumzuur effectiever dan het nemen van alleen een foliumzuursupplement. Tot deze conclusie zijn Hongaarse onderzoekers gekomen na het bestuderen van drie onderzoeken.
Ze wilden twee vragen beantwoord hebben. De eerste was of een multi met foliumzuur of foliumzuur alleen effectiever was. Het ging om een foliumzuurdosering van 0,4 tot 0,8 mg (400 tot 800 mcg). De tweede vraag was of een multi met eenzelfde dosering foliumzuur of foliumzuur alleen, maar dan in een hoge dosis van boven de 5 mg, effectiever was. Hiervoor gebruikten ze de gegevens van drie grote onderzoeken bij zwangere vrouwen.
Een multi met 0,8 mg foliumzuur bleek ongeveer 92% van de geboorten met een neurale buisdefect te voorkomen. Hiermee was de multi effectiever dan het supplement dat alleen een hoge dosis foliumzuur bevatte. Zowel de multi als het foliumzuursupplement bleken een deel van aangeboren hartafwijkingen te kunnen voorkomen. Alleen de multi had een gunstig effect op belemmeringen in de urinewegen, gebreken aan de ledematen en afwijkingen aan de maagportier. Een hoge dosis foliumzuur had enig effect op het voorkomen van een hazenlip.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.