Multi en selenium effectief bij HIV

Suppletie met een multivitaminepreparaat in combinatie met selenium bij HIV-geïnfecteerden leidt tot een minder snelle progressie van de aandoening. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het gerenommeerde tijdschrift JAMA.

Er namen 878 HIV-geïnfecteerden uit het Afrikaanse land Botswana deel aan de studie. Ze werden nog niet behandeld met anti-retrovirale middelen. Ze werden willekeurig verdeeld in vier groepen en kregen gedurende twee jaar dagelijks een multivitaminepreparaat, selenium (200 mcg), een combinatie van beide of een placebo. De multi bestond uit vitamine B1 (20mg), vitamine B2 (20mg), vitamine B3 (niacine 100mg), vitamine B6 (25mg), vitamine B12 (50 mcg), foliumzuur (800 mcg), vitamine C (500 mg) en vitamine E (30 mg). 

Personen die de multi in combinatie met selenium kregen hadden in vergelijking met de placebogroep een minder snelle progressie van de aandoening. Dit bleek uit het feit dat ze minder kans hadden op een concentratie van CD4-cellen van 250/µl of lager. Bij een waarde van 250/µl of minder wordt veelal gestart met anti-retrovirale middelen. Suppletie leidde tevens tot de helft minder symptomen die wijzen op progressie naar AIDS. In de placebogroep was het risico van AIDS binnen twee jaar 15% in vergelijking met 8% in de multi/seleniumgroep.

Het gebruik van multivitamines in combinatie met selenium vertraagt de progressie van HIV. Suppletie blijkt een effectieve interventie bij personen die in het beginstadium van de aandoening verkeren. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+