Multi helpt niet tegen verkoudheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij ouderen wordt de kans om een luchtweginfectie te krijgen niet verminderd als ze dagelijks een multi of 200 mg vitamine E nemen. Vitamine E verergerde zelfs de klachten.
Dit is de conclusie van dr. Judith Graat van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR). Aan een dubbelblind placebogecontroleerde studie deden 652 gezonde ouderen uit Wageningen en omgeving mee. Aan het begin van de studie gebruikte 6% van de deelnemers vitamine C. Daarbij had 1,3% van de deelnemers geen optimale vitamine E-concentratie in het bloed.
Tijdens het onderzoek kregen de ouderen een laaggedoseerde multivitamine, 200 mg vitamine E, beide of een placebo.
Na vijftien maanden bleken 68% van de ouderen één of twee keer een luchtweginfectie te hebben doorgemaakt. Het vóórkomen van luchtweginfecties was bij de experimentele groep nagenoeg gelijk aan de controlegroep. Maar bij gebruik van vitamine E was de kans om ziek te worden groter dan bij de mensen die de vitamine niet kregen. Daarbij waren ze langer achter elkaar ziek dan de controlegroep, de verschijnselen waren erger, ze hadden vaker koorts en ze moesten vaker in bed blijven. Het maakte daarbij niet uit of de gebruikers van vitamine E ook een multivitamine slikten.
Verder bleek uit het onderzoek dat personen die alcohol dronken 30% meer kans hadden om ziek te worden dan niet-drinkers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.