Multi met Q10 en B1 effectief bij chronisch hartfalen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Langdurig gebruik van een supplement met vitaminen en mineralen kan de functie van de linkerventrikel en de kwaliteit van leven van ouderen met chronisch hartfalen verbeteren. Dit is de conclusie van een Engels/Duits onderzoek (Eur Heart J 2005; 26(21):2238-44).
Het negen maanden durende onderzoek werd uitgevoerd bij 28 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar met hartfalen. Alle patiënten waren minimaal gedurende drie maanden stabiel op medicatie voor aanvang van het onderzoek. De ene helft kreeg een hooggedoseerd multipreparaat met daarin 250 mg calcium, 150 mg magnesium, 15 mg zink, 1,2 mg koper, 50 mcg selenium, 800 mcg vitamine A, 200 mg thiamine, 2 mg riboflavine, 200 mg vitamine B6, 5 mg foliumzuur, 200 mcg vitamine B12, 500 mg vitamine C, 400 mg vitamine E, 10 mcg vitamine D en 150 mg coënzym Q10. De andere helft kreeg placebo. Gekeken werd naar het linkerventrikelvolume (LV), de linkerventrikelejectiefractie (LVEF), een zes minuten looptest en de kwaliteit van leven.
Het LV nam in de supplementgroep af met 13% en in de placebogroep nam het toe met 4%. Dit verschil was significant. Het LVEF nam significant toe met 5,3% in de supplementgroep in vergelijking met de placebogroep. Ook de kwaliteit van leven nam significant toe met 9,5 punten terwijl het in de placebogroep licht was afgenomen. De vooruitgang werd vooral veroorzaakt door een afname van het ademtekort bij lichaamsbeweging, een verbeterde slaap en een betere concentratie overdag. De zes minuten looptest bleef in beide groepen onveranderd.
Er is al eerder onderzoek gedaan naar supplementen bij CHF maar dan ging het meestal om een of een paar vitamine of mineralen. Volgens dr. Klaus Witte, een van de onderzoekers, is juist een brede combinatie van belang omdat door het opheffen van het ene tekort er een ander tekort kan ontstaan. Veel stoffen werken samen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.