Multi voorkomt tekorten bij ouderen

Suppletie met een multivitaminen- en mineralensupplement verkleint bij ouderen de kans op een tekort aan micronutriënten.

Er werden gegevens gebruikt van het Amerikaanse onderzoeksprogramma National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Bij volwassenen van 51 jaar en ouder werd de inname van micronutriënten vanuit de voeding en van supplementen geanalyseerd. Bovendien werden met behulp van biomarkers tekorten opgespoord. Een methode van de Nationale Cancer Institute werd toegepast om de inname van achttien verschillende micronutriënten naar leeftijd en gebruik van een supplement in te schatten.

Het gebruik van een multivitaminen- en mineralensupplement was geassocieerd met een hogere inname van micronutriënten en een lagere prevalentie van tekorten aan micronutriënten. Suppletie ging gepaard met betere bloedspiegels van foliumzuur, jodium, selenium, vitamine B6, B12 en vitamine D. Het gebruik van een supplement gedurende minimaal de helft van de maand (meer dan 15 dagen per maand) verkleinde het risico op een klinisch relevant tekort aan vitamine B6 en D. De kans op overschrijding van de maximaal aanvaardbare inname van foliumzuur nam hierdoor echter wel toe. Bij ouderen die geen supplement gebruikten, was de kans op een vitamine B6-tekort reëel. Het risico hierop nam toe met de leeftijd.

Suppletie met een multi kan tekorten aan micronutriënten bij ouderen voorkomen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+