Multi zinvol voor astmatici

Suppletie met een multivitaminepreparaat kan symptomen van astma verminderen.

In de studie kregen 30 volwassen astmapatiënten met een milde tot matige allergische vorm van astma gedurende 2 maanden dagelijks een multivitaminepreparaat (suppletiegroep). Een gelijk aantal gezonde proefpersonen met eenzelfde verdeling van leeftijd en geslacht kreeg geen supplement (controlegroep). Het multipreparaat was van middelgrote sterkte en bevatte bovendien omega 3-vetzuren, antioxidanten als coënzym Q10 en extracten van antioxidantenleveranciers zoals groene thee.

In vergelijking met de controlegroep hadden de astmapatiënten aan het begin van de studie een significant hogere concentratie van immunoglobuline E (IgE), een antistof die zich bevindt in de slijmvliezen en die histamine vrijlaat met als gevolg een allergische reactie. Ook de concentraties van malondyaldehyde (MDA, indicatie voor oxidatieve stress), C-reactief proteïne (CRP), koper en CD19 waren verhoogd, evenals de ratio CD4/CD8 lymfocyten. Daarentegen waren de concentraties van selenium, zink, bètacaroteen, vitamine C en E, catalase en de activiteit van glutathionperoxidase (GPx) en glutathionreductase (GR) significant verminderd ten opzichte van de controlegroep. Gedurende de suppletieperiode werd een lichte verbetering van de longfunctie gezien bij de astmatici. Ook werd een lichte daling gezien van de IgE-concentratie, terwijl de concentraties van MDA, koper, CRP, CD19 en CD4/CD8 ratio sterker afnamen. De concentraties van selenium, zink, bètacaroteen, vitamine C en E namen toe, evenals de activiteit van de antioxidatieve enzymen. Aan het einde van de studie was de astma significant beter onder controle en werd een significant betere kwaliteit van leven ervaren.

Suppletie met een multivitaminepreparaat heeft bij astmatici een gunstig effect op de oxidant/antioxidant-balans, ontstekingsreacties, immuunrespons, longfunctie en de kwaliteit van leven.

 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+