N-acetylcysteïne bij hemodialyse

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hoewel N-acetylcysteïne (NAC) in nierdialysepatiënten geen significante velaging van de homocysteïnespiegel liet zien, zijn de onderzoekers van mening dat NAC een veilige en goed te verdragen therapie is voor deze patiënten. Mogelijk dat wanneer ze het onderzoek bij een grotere groep hadden uitgevoerd, ze toch een positief effect hadden gevonden.
Patiënten waarbij het bloed wordt gezuiverd met een kunstnier, hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Deze groep patiënten heeft ook vaak een verhoogde concentratie homocysteïne in het plasma. Dit geeft een verhoogt risico op bloedstolsels in de arteriën. Tot nu toe bleken vitaminetherapie en andere middelen niet te helpen bij deze problemen. Mogelijk dat NAC een positieve werking heeft.
Aan het vier weken durende onderzoek deden 38 patiënten mee. Voor het dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoek kregen alle patiënten een standaard supplement zodat de vitaminestatus van alle patiënten bij aanvang van het onderzoek gelijk was. Een deel van de patiënten kreeg tweemaal daags 1,2 gram NAC. Het andere deel kreeg een placebo. Voor en na het onderzoek werd het plasma op verschillende stoffen beoordeeld.
De patiënten verdroegen NAC goed, maar er was wat het homocysteïne betreft geen significant verschil tussen de beide groepen waargenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.