N-acetylcysteïne en vitamine E op grote hoogte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Suppletie met zowel N-acetylcysteïne (NAC) als vitamine E beschermt tegen de oxidatieve stress bij hoogteblootstelling. Het glutathionmetabolisme en de antioxidatieve capaciteit is verbeterd door de suppletie.
Dat blijkt uit een onderzoek met 30 gezonde jonge mannen. Een verblijf op grote hoogte gaat gepaard met de inademing van minder zuurstof vanwege de ijlere lucht. Dit leidt tot verhoogde oxidatieve stress. Het glutathionmetabolisme speelt door de antioxidatieve activiteit een belangrijke rol bij de bescherming tegen oxidatieve stress.
De mannen kregen, in drie willekeurige groepen verdeeld, dagelijks, ofwel een placebo, ofwel 400 mg NAC, ofwel 400 mg vitamine E. De mannen verbleven eerst op zeeniveau. Daarna werden ze per vliegtuig op een hoogte van 3600 meter gebracht. Na een week klommen ze te voet verder tot op een hoogte van 4580 meter.
Bloedonderzoek toonde aan dat hoogteblootstelling een negatieve druk uitoefent op het glutathionmetabolisme. Dit bleek uit de significante daling van gereduceerd glutathion en de stijging van geoxideerd glutathion, glutathionreductase en glutathionperoxidase in de placebogroep. Ook de bloedspiegel voor vitamine C en de totale antioxidantenstatus daalden. In de groepen die met NAC of vitamine E werden gesuppleerd waren al deze veranderingen echter minder groot.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen