N-acetylcysteïne vermindert hartaandoeningen

In een groep patiënten met een terminale nierfunctiestoornis verminderde acetylcysteïne het aantal cardiovasculaire incidenten significant. Dit is de bevinding van onderzoekers van de Vrije Universiteit van Berlijn.

Dergelijke patiënten hebben een toegenomen oxidatieve stress en een verhoogde kans op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten. Acetylcysteïne is een antioxidant die mogelijk een gunstig effect heeft.

In een placebogecontroleerde studie werden voor een periode van één maand tot twee jaar 76 mannen en 58 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar onderzocht. De patiënten ondergingen tenminste drie maanden lang, drie keer per week een nierdialyse. De patiënten kregen daarbij willekeurig tweemaal daags 600 mg acetylcysteïne of een placebo.

Het bleek dat bij 28% van de nierdialysepatiënten die acetylcysteïne kregen en bij 47% patiënten uit de placebogroep zich één van de volgende incidenten voordeden: een al of niet fataal hartinfarct, overlijden als gevolg van een of andere hart- of vaatziekte, een dotterbehandeling of een bypassoperatie, een ischemsiche beroerte, perifere doorbloedingsstoornissen met amputatie of een angioplastie. Wanneer de factoren elk afzonderlijk werden bekeken, dan was er geen sprake van een significant verschil tussen beide groepen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+