N-acetylcysteïne voorkomt mogelijk nierschade

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
De antioxidant acetylcysteïne voorkomt mogelijk nierschade die kan ontstaan als gevolg van toediening van contrastvloeistof.

Voor het zichtbaar maken van bloedvaten op een röntgenfoto wordt gebruikgemaakt van chemicaliën die nierschade kunnen veroorzaken met soms dodelijke afloop. Aan dit Italiaanse onderzoek namen 354 patiënten deel die gedotterd werden na een doorgemaakt hartinfarct. Voor deze ingreep werd bij de patiënten de contrastvloeistof ingespoten. De patiënten werden in drie groepen verdeeld. In de eerste groep kregen de deelnemers geen acetylcysteïne. De patiënten in de tweede groep kregen een injectie met 600 milligram acetylcysteïne voor aanvang van de ingreep. Ook kregen ze gedurende 48 uur na de ingreep twee maal per dag een tablet met 600 mg acetylcysteïne. De personen in de derde groep kregen de dubbele dosering toegediend. De nierfunctie werd bepaald door middel van meting van de creatininespiegel in het bloed.

Bij 33% van de patiënten uit de eerste groep bleek de creatininespiegel met 25% te zijn gestegen. In de tweede en derde groep was dit respectievelijk bij 15 en 8%. De sterfte was het hoogst in de groep die de antioxidant niet toegediend hadden gekregen, namelijk 11%. Van de patiënten in de tweede groep overleden er 4 in het ziekenhuis. In de derde groep waren dit 3 personen. Vervolgonderzoek is nodig om de toepassing van deze antioxidant ter voorkoming van nierschade te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen