N-acetylcysteïne zinvol bij inspanning

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Kortdurende suppletie met de antioxidant N-acetylcysteïne (NAC) kan inspanning verlichten.

Er werden 29 inactieve mannen verdeeld in een suppletie- en controlegroep. De mannen in de suppletiegroep kregen gedurende 7 dagen 1200 mg NAC. Voor en na de suppletieperiode moesten ze een inspanningstest doen waarbij diverse parameters werden gemeten.

Na inspanning nam in de controlegroep de spiervermoeidheid, melkzuurproductie, creatinekinase (CK) en de ontstekingsbevorderende stof TNF-alfa toe, terwijl de antioxidatieve capaciteit afnam. In de suppletiegroep bleef de antioxidatieve capaciteit na inspanning op peil en nam de lactaatproductie nauwelijks toe. NAC had echter weinig effect op de concentraties van CK en TNF-alfa.

De resultaten laten zien dat suppletie met NAC leidt tot een vermindering van vermoeidheid in de spieren en behoud van de antioxidatieve capaciteit. Het voorkomt een toename van melkzuurproductie. Suppletie had echter geen invloed op de concentraties van CK en TNF-alfa. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen