Na obesitas-chirurgie suppletie noodzakelijk

Voedingssuppletie is absoluut nodig voor patiënten die obesitas-chirurgie hebben ondergaan, zo concluderen Amerikaanse onderzoekers naar aanleiding van een literatuurstudie over dit onderwerp.
Obesitas-chirurgie omvat alle operatieve ingrepen die als doel hebben om een ziekelijk hoog lichaamsgewicht langdurig te verminderen. Bij sommige operaties betekent dat een maagverkleining waardoor er minder kan worden gegeten. Andere dienen om de spijsvertering te remmen. Bij sommige ingrepen worden beide aspecten gecombineerd, zoals bij het aanleggen van een maag-bypass of biliopancreatische diversie. In deze gevallen vindt naast maagverkleining omleiding van het spijsverteringskanaal plaats waardoor er minder voedingsstoffen en vetten door het lichaam kunnen worden opgenomen.
Voor de literatuurstudie werd gekeken naar tussen 1988 en 2008 gepubliceerde onderzoeken welke van de medische databank Pubmed afkomstig waren. Deze onderzoeken betroffen de bestudering van voedingsdeficiënties bij verschillende soorten van obesitas-chirurgie.
Het bleek dat het type voedingsstoffen waaraan tekorten ontstonden en de mate waarin dit gebeurde, sterk afhankelijk waren van de soort operatieve ingreep. De meest uitgebreide en ernstige voedingsdeficiënties werden gezien na ingrepen die ook de spijsvertering remmen. Tekorten bleken het meest vaak te worden aangetroffen voor vitamine B12, calcium, vitamine D, vitamine B1, foliumzuur, ijzer, zink en magnesium.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+