NAC gunstig bij ademnood na inspanning

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met chronisch obstructieve longaandoeningen (COPD) kunnen hun vermogen tot lichamelijke inspanning mogelijk verbeteren door suppletie met N-acetylcysteïne (NAC). Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek met COPD-patiënten in Israël.
Eerder al werd met dierproeven vastgesteld dat NAC een gunstig effect heeft op de kleine luchtwegen.
Kenmerkend voor patiënten met COPD is hyperinflatie van de longen bij inspanning. Dit betekent dat er een hoeveelheid lucht in de longen achterblijft die niet meer uitgeademd kan worden. Dit is het gevolg van een obstructie of vernauwing van de bronchiën, het verlies van elasticiteit van de longblaasjes of een combinatie van deze beide factoren. Zo ontstaat er bij lichamelijke inspanning een geleidelijke ademnood die de patiënt noodzaakt zijn inspanningen te onderbreken om weer op adem te komen.
Voor het onderzoek werden 24 COPD-patiënten, allen ouder dan 40 jaar, in twee willekeurige groepen verdeeld. Eén groep kreeg gedurende 6 weken tweemaal daags 600 mg NAC, terwijl de andere groep met een placebo werd behandeld. Na een rustperiode van 2 weken werden de behandelingen omgekeerd. Dit opnieuw voor een periode van 6 weken. Na beide suppletieperioden werden de effecten van de behandelingen geëvalueerd aan de hand van longfunctieonderzoek.
Uit de resultaten bleek dat de behandeling met NAC een gunstig effect had op zowel de inademingscapaciteit (IC) als de maximale hoeveelheid uitgeademde lucht (FVC) na lichamelijke inspanning. Daarnaast leidde NAC-behandeling, ten opzichte van de behandeling met een placebo, tot een verminderde hyperinflatie van de longen en een langer uithoudingsvermogen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen