NAC gunstig bij donorlever

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van N-acetylcysteïne (NAC) vergroot de slagingskans van een levertransplantatie.

In de periode van december 2006 tot juli 2009 vond bij 140 volwassenen met een chronische leverziekte voor de eerste maal een transplantatie plaats. De patiënten werden in twee groepen verdeeld en kregen NAC toegediend (suppletiegroep) of volgden de standaardprocedure (controlegroep). In de suppletiegroep kregen de patiënten een uur voor de ingreep via infusie NAC toegediend in een dosis van 30 mg per kilogram lichaamsgewicht. Vlak voor transplantatie werd nog eens 300 mg NAC toegediend via de poortader van de lever.

De slagingskans was na 3 maanden met 11% significant hoger in de suppletiegroep dan in de controlegroep. Na een jaar was dit verschil met 20% nog groter. In de suppletiegroep kwamen bovendien met 28% significant minder complicaties voor. Bij patiënten die een suboptimale donorlever ontvingen was de kans op dysfunctie van het orgaan met 17% lager na infusie met NAC.

Toediening van NAC verhoogt de slagingskans van een levertransplantatie. De wetenschappers gaan het effect van de antioxidant ook bij andere orgaantransplantaties onderzoeken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen