NAC mogelijk zinvol bij nierfalen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Orale suppletie met N-acetylcysteïne (NAC) kan de ontstekingsmarkers CRP en interleukine-6 (IL-6) verlagen bij dialysepatiënten.

Er namen 24 dialysepatiënten (9 mannen en 15 vrouwen) aan de studie deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Alle patiënten kregen gedurende drie maanden tweemaal per dag 600 mg NAC. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werden de serumconcentraties van diverse biomarkers, waaronder IL-6 en CRP, bepaald.

Suppletie met NAC leidde tot een significante afname van CRP en IL-6. Echter, bij drie patiënten met een leeftijd jonger dan 35 jaar werd een toename gezien van CRP en IL-6 onder invloed van NAC-suppletie. De oorzaak hiervan is onduidelijk, maar houdt mogelijk verband met de leeftijd. Bij vrouwen werd een significant sterkere daling van CRP gezien dan bij mannen.

Kortdurende suppletie met NAC kan bij personen met terminaal nierfalen leiden tot een afname van ontstekingsmarkers. Dit suggereert dat nierpatiënten mogelijk baat hebben bij de ontstekingsremmende en antioxidatieve werking van NAC.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen