NAC verbetert kwaliteit sperma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mannen met onverklaarde vruchtbaarheidsproblemen zijn mogelijk gebaat bij suppletie met N-acetylcysteïne (NAC). Dat blijkt uit een Tukse studie met 120 mannen bij wie dit probleem was vastgesteld.
De productie van vrije zuurstofradicalen is een normaal fysiologisch proces. Overproductie van deze vrije radicalen kan voor zaadcellen echter nadelig zijn en is in verband gebracht met mannelijke onvruchtbaarheid.
Voor het onderzoek werden twee willekeurige groepen geformeerd. Eén groep werd gedurende 3 maanden dagelijks met 600 mg NAC gesupleerd, de andere met een placebo.
Aan het einde van de suppletieperiode werden er in de groep die NAC kreeg significante verbeteringen in de kwaliteit van het sperma geconstateerd. Dit vergeleken met de situatie in de placebogroep. Het betrof hierbij verbeteringen in het volume, de beweeglijkheid en de viscositeit van het sperma. Uit bloedonderzoek bleek daarnaast dat NAC-suppletie met een verhoogde totale antioxidantencapaciteit en een verminderde oxidatieve stress gepaard ging.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen