Natriumbutyraat beschermt tegen leververvetting

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met natriumbutyraat kan zinvol zijn bij de preventie van niet-alcoholische leverontsteking (NASH). Dit blijkt uit een muizenstudie. Natriumbutyraat is een korteketen-vetzuur dat geproduceerd wordt door darmbacteriën en van nature aanwezig is in kaas en boter.

Er werden acht weken oude muizen in groepen verdeeld. De muizen volgden gedurende zes weken een Westers voedingspatroon rijk aan fructose, vet en cholesterol of een vloeibaar controledieet. Sommige muizen die het Westers voedingspatroon volgden kregen tevens iedere dag natriumbutyraat in een dosis van 0,6 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Suppletie met natriumbutyraat was niet van invloed op het lichaamsgewicht of het gewicht van de lever. Suppletie leidde wel tot een significante afname van ontstekingen in de lever en een significante vermindering van leververvetting (NAFLD). Dit was niet het geval bij muizen die Westerse voeding zonder suppletie kregen. Het beschermend effect van natriumbutyraat was gerelateerd aan beïnvloeding van het immuunsysteem via de zogenaamde toll-like receptor 4 signaalcascade en een afname van vetzuurperoxidatie.

Suppletie met natriumbutyraat kan inflammatie van de lever tegengaan en daarmee de kans op NASH als gevolg van een Westerse eetstijl verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen