Natriumcitraat verbetert sportprestatie

Suppletie met natriumcitraat verbetert de sportprestaties van tennisspelers.

Aan een Braziliaanse crossoverstudie namen tien professionele tennisspelers deel. Het betrof jongemannen met een gemiddelde leeftijd van zeventien jaar. Voor aanvang werden bloedmonsters afgenomen. Vervolgens kregen ze een supplement met natriumcitraat in een dosis van 500 mg per kilogram lichaamsgewicht of een placebo. Na twee uur werden nogmaals bloedmonsters verzameld en vervolgens moesten de spelers tennisvaardigheden uitvoeren waaronder een sprinttest gevolgd door een wedstrijd van een uur. Na afloop werd nogmaals bloed afgenomen.

Alle metabole biomarkers waaronder de pH, bicarbonaat- en lactaatconcentratie namen significant toe na de inspanning. De concentraties van de biomarkers waren echter beter na suppletie met natriumcitraat dan na de placebo. Suppletie met natriumcitraat leidde tot significant meer rake slagen en significant meer gewonnen wedstrijden ten opzichte van de placebo.

De wetenschappers vermoeden dat de contractiele kracht van de spieren langer in stand gehouden kan worden onder invloed van natriumcitraat. Dit komt de prestaties ten goede.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+