Nederlands onderzoek: minder kans op eczeem met probiotica

De kans op het ontstaan van eczeem bij kinderen met een aangeboren aanleg voor allergie vermindert drastisch door het inzetten van een probiotica-mix. Dat blijkt uit de PandA-studie, uitgevoerd door Utrechts onderzoekers.
Na twee jaar bleek een mengsel van Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis en Lactococcus lactis preventief te werken bij kinderen met een hoog risico van de ontwikkeling van eczeem. De uitkomsten van deze dubbelblinde placebogecontroleerde gerandomiseerde studie wijzen uit dat de probiotica de relatieve kans op eczeem bij kinderen met de helft verminderden. Aan het onderzoek deden 156 gezinnen mee met een erfelijke aanleg voor eczeem (atopie). De aanstaande moeders slikten de probiotica al tijdens de zwangerschap, hun kinderen kregen het vanaf de geboorte tot en met het eerste levensjaar.
De kinderen uit de probioticagroep hadden in de eerste drie levensmaanden significant minder kans (58%) op het ontwikkelen van eczeem. De probiotica-mix bleef ook nog bescherming bieden tot op de leeftijd van twee jaar. Vooral in de eerste twee levensjaren is over het algemeen het aantal klachten van kinderen met eczeem hoog. Voor iedere zeven aanstaande moeders en hun baby’s die de probiotica kregen toegediend, werd bij één kind tot aan de leeftijd van twee jaar eczeem voorkomen.

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+