Negatieve effecten plantensterolen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Plantensterolen worden toegevoegd aan levensmiddelen zoals margarine ter verlaging van de cholesterolspiegel. Er bestaat echter twijfel of de plantensterolen mogelijk een negatief effect hebben.
Duitse onderzoekers voerden zowel een humane als een dierexperimentele studie uit. Gewone muizen kregen of gewone voeding of voeding met een hoge dosis plantensterolen (2%). De compositie van de plantensterolen kwam vrijwel overeen met die van Becel Pro-activ. Er werd bij de muizen op de plantensterolen een slechtere endotheelfunctie, grotere hersenschade als gevolg van ischemie van de middelste hersenslagader en een gestimuleerde atherogenese gevonden. Endotheliale disfunctie is één van de eerste aantoonbare stadia van atherosclerose en is een voorspeller voor een hartinfarct.
Om het effect van cholesterolverlaging van plantensterolen te onderzoeken werden apolipoproteïne E-deficiënte muizen gebruikt. Deze werden in drie willekeurige groepen verdeeld met een Westers dieet, of ditzelfde dieet aangevuld met ofwel het cholesterolverlagende medicijn ezetimibe, ofwel met plantensterolen. Er werd een sterk verband aangetoond tussen de concentratie plantensterolen in het bloed en de vorming van meer atherosclerotische laesies. Wel verminderde zowel de aanvulling met plantensterolen als ezetimibe, vergeleken met het Westerse dieet zonder deze aanvullingen, de grootte van de atherosclerotische plaques die werden gevormd. Echter, de gevormde plaques in de plantensterolgroep waren groter dan die in de ezetimibegroep.
Daarnaast werd bij mensen aangetoond dat de consumptie van met plantensterolen verrijkte voeding leidde tot verhoogde concentraties plantensterolen in het aortaklepweefsel.
In het humane deel van de studie werd bij 82 patiënten met aortastenose de concentratie plantensterolen in het bloed en in het weefsel van de aortaklep bepaald. Het bleek dat degenen die met plantensterolen verrijkte margarine aten, verhoogde concentraties plantensterolen in het bloed hadden. Daarnaast was de concentratie sterolen in de aortaklep bij hen vijfmaal zo hoog.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen