Negatieve invloed transvetzuren op gezondheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een onlangs uitgevoerde studie met 42 Afrikaanse groene apen bleek dat als deze apen gedurende 6 jaar een voeding kregen die voor 8% van het totale aantal calorieën uit transvetzuren bestond, dit het lichaamsgewicht significant liet stijgen. Vooral de stijging van de hoeveelheid intra-abdominaal vet was hierbij groot. Daarnaast hield een dergelijke voeding verband met de ontwikkeling van insulineresistentie.
De apen werden in twee willekeurige groepen verdeeld. De voeding van de eerste groep bevatte cis-enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die van de tweede groep trans-isomeren. In beide gevallen was het aandeel vetzuren in de voeding 8% van de totale calorie-inname.
Na 6 jaar lieten de apen die de voeding met transvetzuren hadden gekregen een significante stijging van het lichaamsgewicht met een verhoogde afzetting van intra-abdominaal vet zien. Er was tevens sprake van een verstoorde afvoer van glucose wat bleek uit een significante hyperinsulinemie na het eten, een verhoogde fructosaminespiegel en een trend richting hogere glucoseconcentraties in het bloed.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.