Neurologische functies bij MS beter met hogere vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Neurologen van de University of Buffalo in de Verenigde Staten vonden dat lage serumwaarden voor vitamine D bij patiënten met multiple sclerose geassocieerd kunnen zijn met een sterkere progressie van fysieke beperkingen en cognitieve stoornissen.
Lage serumwaarden voor vitamine D worden al langer gerelateerd aan een hoger risico voor MS, maar over een associatie met cognitieve stoornissen bij MS is weinig bekend.
In een MRI-studie namen 236 patiënten deel, 208 met gediagnosticeerde relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS), 28 met secundaire progressieve multiple sclerose (SPMS), een meer destructieve vorm van de aandoening en 22 personen zonder MS. Analyses van vitamine D en vitamine-D metabolieten in het serum toonden dat 18% van de RRMS-patiënten en 7% van de SPMS-patiënten voldoende vitamine D had. Hogere vitamine D-spiegels waren geassocieerd met betere scores voor lichamelijke beperkingen en minder hersenatrofie. Uit neuropsychologische tests, namelijk het vermogen tot kritisch redeneren en abstract denken en het plannen en organiseren, bleek dat MS-patiënten die hierin lage scores behaalden, vaker deficiënt waren in vitamine D. Ook voor verbale uitdrukking en visueel-ruimtelijk geheugen werd een verband gevonden met onvoldoende vitamine D.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen