Niaspan voor het hart

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Niacine verhoogt het gunstige HDL-cholesterol. Dit gaat samen met andere positieve effecten, zoals een verlaging van de triglyceriden en het LDL-cholesterol. Dit is reeds jaren bekend, maar onderzoekers van het AMC heben dit nog eens bevestigd in een literatuuroverzicht. Het ging om een tablet met verlengde afgifte (Niaspan van MSD).
Niacine is de vorm van vitamine B3 die een flush geeft. Deze niacine met vertraagde afgifte doet dit ook. De onderzoekers stellen dat het erg goed in combinatie kan worden genomen met statines, omdat ze qua klinische werking elkaar goed aanvullen. De statines hebben namelijk op het HDL-cholesterol en op de triglyceriden een minder uitgesproken werking.
In hun overzicht betrokken zij acht studies. Bij vier gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken verlaagde het LDL-cholesterol, triglyceriden en het lipoproteïne (a) [Lp(a)] met respectievelijk 16, 26 en 17%. Het HDL-cholesterol steeg hierbij met 18%. Dit is een erg gunstig profiel, temeer daar het ongunstige lp(a) nauwelijks met voeding of medicijnen is te beïnvloeden. In de vier overige onderzoeken werd de niacine gecombineerd met een statine. Deze combinatie gaf in vergelijking met monotherapie van de niacine een extra reductie van respectievelijk 22%, 8% en 6%, terwijl het HDL slechts 1% hoger was dan alleen met niacine, die een verhoging van 25% te zien gaf. Bijwerkingen werden niet geconstateerd, behalve dan de onschuldige flush in 69% van de gevallen.


De Niaspan was ook effectief bij personen met dyslipidemie of ouderdomsdiabetes.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.