Niet alleen calcium en vitamine D voor de botten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Voeding is een van de beïnvloedbare risicofactoren van osteoporose en botbreuken. Vitamine D en calcium spelen een belangrijke rol bij het op peil houden van de botdichtheid, maar ook andere vitaminen hebben positieve effecten zoals een reviewonderzoek liet zien. In dit overzicht was gekeken naar studies over relaties tussen bloedspiegels en innames van voedingsstoffen door mensen en dieren. Ze kwamen tot de volgende inzichten.
Een tekort aan B-vitaminen kan het homocysteïnegehalte verhogen. Dit kan leiden tot verlies van botmassa, verminderde botsterkte en een verhoogd risico van botfracturen. Tekorten aan vitamine C, E en K houden eveneens verband met een verminderde botgezondheid. De effecten van deze voedingsstoffen kunnen beïnvloed worden door roken, hormoontherapie na de overgang en inname van calcium en vitamine D. Studies naar het effect van vitamine A op de botdichtheid lieten geen eenduidige resultaten zien.
Deze bevindingen geven het belang van goede voeding aan voor het behoud van de botmassa en een risicoreductie voor osteoporose en botbreuken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen