Nieuw bewijs voor effect chelatietherapie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De werkzaamheid van chelatietherapie is omstreden. Volgens critici is de therapie niet werkzaam, terwijl in het complementaire circuit de therapie al sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw wordt toegepast bij de behandeling van hartaandoeningen.

De Trail to Assess Chelation Therapy (TACT) die aanving in 2008 levert nieuw bewijs voor de werkzaamheid van de therapie. De TACT werd gefinancierd door de National Institutes of Health (NIH), een van ’s werelds grootste medische onderzoekscentra. In de studie werden meer dan 1700 patiënten met een eerder doorgemaakt hartinfarct verdeeld in twee groepen. Ze werden behandeld met chelatie of met een placebotherapie.

Patiënten in de chelatiegroep hadden met 26,5% significant minder kans op sterfte, een nieuw hartinfarct, herseninfarct, bypassoperatie of ernstige angina pectoris in vergelijking met 30% in de placebogroep. Het verschil werd vooral verklaard door een lager percentage bypassoperaties in de chelatiegroep (15,5%) in vergelijking met de placebogroep (18,1%). Het meeste effect van de therapie werd behaald bij diabetespatiënten.

Volgens de onderzoekers is het te vroeg om te concluderen dat het effect van chelatietherapie afdoende is om op brede schaal te worden toegepast. Te meer omdat een hoog percentage (17%) vroegtijdig stopte met deelname aan de studie en niet het geplande aantal van 2372 patiënten werd gehaald.

 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen